Slaviska institutionen Republikanska föreningen! Skrota monarkin! Ryska bandet - Русская Банда - Russkaja Banda - The Russian Bandits - Как в Кино! på Facebook. Joina! Djurens rätt! Gratis, effektiv språkträning för alla! Liten "recension" av en ryskabandetspelning Кино и Виктор Цой "As long as men massacre animals, they will kill each other." "The time will come when men such as I will look upon the murder of animals as they now look upon the murder of men." -Leonardo Da Vinci FN:s rapport om köttindustrins miljöpåverkan Mina Charmsöversättningar Rädda världen: käka vego!!! Land Rover klubben!
Vippa » Z » Liten grammatik-kurs för den som pluggar ryska

Liten kurs i grammatik för den som pluggar ryska


De flesta har läst om ordklasser och satsdelar i skolan, men ofta har man glömt det mesta när man börjar läsa ryska på universitetet. Grejen är att i skolan hade man aldrig någon nytta av det; i undervisningen av skolspråken brukar man försöka undvika otäcka saker som predikatsfyllnad och attribut för att inte skrämma de stackars eleverna… Man får alltså ingen återkoppling för det man lärt sig, och då glömmer man förstås.

Visst kan man lära sig ett språk utan att ha en aning om grammatik. Barn gör det. Det tar dem många år, och de har språket runt sig hela tiden.

För den som ska lära sig ett främmande språk i vuxen ålder är situationen ganska annorlunda - begränsad tid och man har inte språket runtomkring. Grammatiken blir då ett sätt att systematisera och göra begripligt, och inte minst ett sätt för lärare att kommunicera effektivt med sina studenter på den oftast mycket begränsade lektionstid som står till förfogande.

Grammatiken är språkets verktygslåda. Det här är en maximalt nedbantad grammatikkurs med sikte på det man har nytta av när man pluggar ryska.

Till den här kursen finns det övningar i Wordalist. Har du inte redan konto, registrera dig här. För att starta en övning måste du först klicka på "Join exercise" och därefter "Practise this section" eller "Start practise".

Håll i hatten, nu kör vi! - Поехали!Den här framställningen gör inga som helst anspråk på att vara heltäckande - tvärtom tar den bara upp det mest centrala. Jag hoppas du går vidare och kollar upp det du undrar över i någon bra bok om allmän grammatik, t.ex. "Grammatik" av Östen Dahl och i någon bok om rysk grammatik, där standardverket är Lennart Wiklands "Modern rysk grammatik".

© Åke Zimmermann. Ändrad senast: 2011-03-13